Sophie Mellema | Beeldende Kunst | Fotografie | Gedichten | Oldenzaal - Twente

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Artikelen

Sophie Mellema - studie & werk

Sophie Mellema studeerde in 1965 aan de Akademie van Minerva in Groningen (verwant aan de mode) en vanaf 1986 aan de AKI in Enschede (fotogrammen, schilderen, gemengde technieken, grafiek).

Vóór 2000 was Sophie volop bezig met grafiek, oliepastels, fotografie en later poezie.

Deze disciplines beoefende ze eerst naast elkaar. Pas later gaan gedichten (gevoelslandschappen) en fotografie (mensen) het schilderen beïnvloeden.

 

Schilderen vanaf 2000

In de acrylschilderijen (groot formaat op paneel) van Sophie Mellema laat ze een virtuele wereld zien, middels een man of vrouw, op de rug gezien, die deel uitmaakt van een bizarre wereld en deze aanschouwt.

Zijn/haar houding is dubbelzinnig. Alles om hen heen staat ter discussie, is verwarrend.

Hemel en aarde lopen door elkaar heen. De grote leegte, het universum daarachter is altijd aanwezig.

Wordt hij/zij bedreigd of niet? Er zijn reëel aandoende elementen aanwezig in die surrealistisch aandoen.

Als Sophie schilderen vergelijkt met poezie, dan ziet ze dat woorden, zinnen, telkens een nieuwe betekenis kunnen krijgen in het geheel. Zij ervaart woorden bij poezie als verrassend wendbaar, waarbij vergeleken het ontstaan van een schilderij juist sterk vertragend werkt. Toch ziet ze dat het proces van dubbelzinnigheid ook in een schilderij zichtbaar te maken is.

 

Ik zou zeggen, ga met me mee op reis door mijn wereld en verwonder u.

 

Sophie Mellema

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

©2012 Sophie Mellema - Beeldende Kunst - Fotografie - Gedichten | Introductie