Sophie Mellema | Beeldende Kunst | Fotografie | Gedichten | Oldenzaal - Twente

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Beeldende kunst 

In het algemeen heb ik een voorliefde voor het bewerken van weerbarstige materialen zoals zink, perspex , linoleum en hout om daarna afdrukken te maken op papier. Met oliepastel op papier op een harde ondergrond kan ik dan wrijven en krassen. Met acrylverf schilder ik op houten paneel.
 
De meeste werkstukken zijn in series vervaardigd.
 
Oliepastels en grafiek
Bij de vroege oliepastels en grafiek legde ik me toe op een duidelijke vormgeving die beeldbepalend waren. Het was mijn uitgangspunt om een heldere geconcentreerde observatie weer te geven. Ik gebruikte objecten uit de industrie omdat deze voor mij het symbool waren voor een soort harde werkelijkheid zonder franje. Tevens waren ze een toonbeeld van functionaliteit. Het beeld moest ook functioneel zijn, door een detail te vergroten, kregen kleur en soberheid van lijnen  een maximale zeggingskracht .
Dit komt het beste tot uiting in de series "Industrie" en "Techniek".
 
Linoprints
Bij de overgang van oliepastels naar linoprints veranderde het gebruik van kleur en beelden. Waar ik eertijds vaak felle primaire kleuren gebruikte in de oliepastels, kwamen daarna gemengde tinten aan bod en het vlak werd opengebroken. De beelden werden ruimtelijk, kwamen in beweging. De bouwkundige elementen  en  helderheid bleven. Een soort helderheid die het beeld versterkt en daardoor juist raadselachtig werkt.
De serie "Structuren" laat dit zien.
 
Oliepastels en schilderen
In een nieuwe aanpak in 2000 laat ik de directe werkelijkheid gedeeltelijk los. Als uitgangspunt neem ik een landschap met wolken en iets daaronder waarmee het een relatie vormt.
Al intuïtief werkende ontstaat er een soort landschap waarin een wolk allerlei andere vormen aan kan nemen. Belangrijk daarbij is de vrijheid die ik ervaar, waardoor beelden tot stand komen die op voorhand niet te voorzien zijn.
Let op de serie "Fra Sopra e sotto", "Hemel en aarde", "Erupties" en "Landschappen".
 
Acryl
In mijn landschapsschilderijen op groot formaat is er een ruimte met een bouwsel, waar ogenschijnlijk niets gebeurt. Wolken spelen een meer of minder belangrijke rol.
Zie de serie: "Tabernakels".
 
De "Tabernakels"  zijn in 2002 genomineerd voor de Stadsprijs van Delden met als thema:"Wendingen" . Dit leidde tot enige publiciteit: een opname van radio Almelo in gesprek met Sophie en een krantenartikel met foto over de expositie in Tubantia.
 
Ander werk
Naast de hiervoor genoemde series  heb ik nog ander beeldend werk gemaakt. Op de website vindt u ook nog de series "Drieluiken", "Dartelheden" en "Schilderijen".
 
Nog niet op de website te zien zijn de volgende series:
"Gemengde technieken", Grafiek "Verandering", Grafiek "Samengestelde Stukken".
 
 
©2012 Sophie Mellema | Beeldende kunst